VIDSTE DU / En verden uden bier

En verden uden bier

Da Australien blev koloniseret i begyndelsen af 1800- tallet, bragte man naturligvis en del planter med fra England. Det viste sig hurtigt, at mange af disse – specielt frugttræer og buske – næsten ikke satte frugt. De blev ikke bestøvet ordentligt. Derfor hentede man hele skibsladninger af bier til Australien og de øvrige engelske kolonier som f.eks. New Zealand. Resultatet er, at disse lande i dag har en kæmpe eksport af frugt til hele verden.

Men tænk, hvis vi ikke havde honningbierne til at besøge vores jordbær, æbler eller blommer! Disse planter er meget afhængige af en god bestøvning, og honningbier er de eneste insekter, der er blomsterfaste. Det vil sige, at de holder sig til én slags blomster, til der ikke er mere at hente. Derved bliver alle blomster besøgt og bestøvet. Du kan let finde ud af, hvilken betydning honningbierne har for bestøvningen af dine jordbær.  

Prøv at overdække et par planter med finmasket net, når jordbærplanten skal blomstre. Resultatet taler for sig selv: Kun få og små bær, der ofte er skæve og ikke smager af noget særligt. Slet ikke den sædvanlige kulinariske oplevelse af jordbær – med eller uden piskefløde, flydende honning og champagne!

Men hvordan kan vi hjælpe honningbierne med at finde god og rigelig føde hele sæsonen? Jo, man kan f.eks. lade være med at klippe sin ligusterhæk inden Skt. Hans, som mange haveejere ellers sværger til. Lad hækken få lov til at blomstre og vent med klipningen til august. Derved sparer du måske også livet for mange småfugle, der ynder at bygge rede i ligusterens tætte grene. Nogle fine planter i det tidlige forår er krokus og blåstjerne.   

Sidstnævnte ses på billedet herover. De sættes som løg, og er nemme at få til at gro. Vårlyng, Erica, vokser bedst i rododendronbedet, men kan til gengæld også være tæt besat med bier, så snart solen varmer den op over de 12-15° C. Snebær – specielt den røde variation – gror fint i en let sandet sommerhusjord, og den giver føde til bierne gennem det meste af sommeren. Bagefter er fuglene glade for den, og det er jo kendetegnende ved den symbiose, der er mellem honningbierne og de vilde fugle. Uden bier, ingen frø, og heller ingen fugle. Der er desuden mange tusind vilde blomster, der kun sætter frø, fordi de er blevet bestøvet af honningbierne.

Vidste du det?
 

 

 
Forfatter. Ditlev Bluhme.
Thomas Gollander-Jensen |
Køb brugt bil